Od pewnego okresu jagody acai stosowane są w celach wspomagających redukcję wagi. Oczywiście ich właściwości sprzyjają utracie wagi, ale mają także inne, lecznicze przeznaczenie.
Dzięki imponującej ilości witamin, potrzebnych dla człowieka składników mineralnych i przeciwutleniaczy powodują znaczne zahamowanie procesu starzenia, blokują występowanie raka, wspomagają pracę serca.
Prozdrowotne właściwości wspomnianych jagód odkryli rdzenni mieszkańcy amazońskich puszczy tropikalnych i uzywają jagody do chwili obecnej przy biegunkach, krwotokach, wrzodach czy gorączce. Zaletą tego leczniczego owocu może być smak – przypominający jagodę czy czekoladę.
Owoce acai a odchudzanie
Bardzo duży wpływ na proces odchudzania ma jedzenie produktów obfitych w błonnik. Na 100 g owoców acai jest go aż 16,9g, w takim razie przyspieszają przemianę materii i procesy trawienne. Jedząc jagody osoba ma poczucie sytości, zatem kontroluje i ogranicza kalorie. Rzecz jasna same owoce acai nie sprowokują utraty wagi (są całkiem kaloryczne- 100g jagód to nawet 80 kalorii), a tylko wspomagają całkowity proces redukcji wagi. Przekraczające normę spożywanie jagód acai może sprowokować rozwolnienie i uchodzenie gazów. Mogą również wywołać reakcje alergiczne (krosty, problemy z oddychaniu). Dlatego przed kupnem i zastosowaniem wypada wykonać próby uczuleniowe.
Zbawienne działanie owoców acai może być zdecydowanie pomocne. Jak się okazuje, nie tylko w trakcie redukcji wagi. Należy uważać je jako niezbędne wsparcie w walce z otyłością, lecz nie jako lekarstwo. Dla uzyskania określonego celu obligatoryjna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna, a głównie samodyscyplina.