Podczas gdy większość piekarników elektrycznych kieruje się tymi samymi zasadami, piece konwekcyjne mają jedną dodatkową funkcję w postaci wentylatora, który jest używany do nadmuchiwania gorącego powietrza dookoła piekarnika.
Niektóre inne typy piekarników elektrycznych mają tę funkcję i będą miały własny wbudowany wentylator do nadmuchu powietrza, ale częściej jest to funkcja dostępna wyłącznie w piecach konwekcyjnych. W zależności od wielu czynników, takich jak wiek, marka i model, Twój piekarnik elektryczny będzie miał pokrętło lub elektryczny panel sterowania. Z każdym typem sterowania wiąże się kilka różnic, ale pod wieloma względami działają one bardzo podobnie.
Chociaż różnią się one między sobą pieczeniem i smażeniem, w piekarnikach elektrycznych pieczenie odbywa się zawsze na dolnym elemencie grzejnym, podczas gdy pieczenie odbywa się zawsze na górnym.
W starszych modelach z pokrętłem możesz wybrać rodzaj gotowania, ale nie możesz tak naprawdę kontrolować za pomocą pokrętła, jeśli chodzi o pieczenie, są one po prostu zaprojektowane do gotowania potraw od góry do dołu. Jednak dzięki sterowaniu elektrycznemu i bardziej zaawansowanym piekarnikom elektrycznym będziesz mieć więcej opcji pieczenia żywności. Większa ilość elementów grzejnych pozwala na bardziej dokładne przygotowywanie posiłków, dzięki temu można przygotowywać nawet najbardziej wymagające dania. Obecnie piekarniki posiadają także możliwość elektronicznego ustawiania i zmiany temperatury po określonym czasie. Dzięki temu nie trzeba będzie cały czas pilnować piekarnika. W wielu restauracjach wykorzystywane są profesjonalne piece wsadowe elektryczne, dzięki nim można bardzo szybko przygotowywać różnego rodzaju dania. Jest to bardzo dobre rozwiązanie ponieważ piece mogą posiadać wiele półek. Obecnie są to urządzenia które posiadają sterowanie elektroniczne, można ustawiać wiele programów i różnych temperatur podczas całego cyklu obróbki żywności.