Grzyby wywołujące mączniaka prawdziwego są pasożytami.

Choroby, które powodują u roślin te grzyby, są powszechne, rozpowszechnione na całym świecie i łatwo rozpoznawalne.

Zakażeniu przez grzyby sprzyja wysoka wilgotność, ale nie wolna woda, oraz ciepło w ciągu dnia i chłód wieczorem. Poszczególne gatunki mączniaka prawdziwego mają zazwyczaj bardzo wąski zakres żywicieli.Jak wygląda zakażenie rośliny mączniakiem prawdziwym

Fungicydy są powszechnie stosowane do zwalczania mączniaka prawdziwego buraka

W przeciwieństwie do większości patogenów grzybowych, mączniak prawdziwy ma tendencję do wzrostu powierzchownego lub epifitycznego na powierzchni roślin. W okresie wegetacji strzępki powstają zarówno na górnej, jak i dolnej powierzchni liścia, chociaż niektóre gatunki są ograniczone tylko do jednej powierzchni liścia. Infekcje mogą również wystąpić na łodygach, pędach, kwiatach lub owocach. Wyspecjalizowane komórki absorpcyjne, zwane haustoria, przenikają do komórek naskórka roślinnego w celu uzyskania odżywienia. Podczas gdy większość mączniaka prawdziwego wytwarza grzybnię epifityczną, kilka rodzajów wytwarza strzępki, które znajdują się w tkance liścia.Mączniak prawdziwy to choroba grzybicza, która może zaburzać fotosyntezę, powodować zahamowanie wzrostu i zwiększać tempo starzenia się tkanki zaatakowanej rośliny. W niektórych sytuacjach nieleczone choroby mogą powodować poważne straty ekonomiczne w uprawach takich jak jabłka, winogrona i inne owoce, warzywa dyniowate, kapustne, buraki, ziemniaki i zboża. Na wieloletnich żywicielach liściastych, takich jak winorośl, maliny i drzewa owocowe, mączniak prawdziwy przeżywa z sezonu na sezon w zainfekowanych pąkach lub jako owocniki, które znajdują się na korze gałęzi i łodyg. Grzyb może również przetrwać na liściach, które pozostają na roślinach przez zimę.Fungicydy używane regularnie, aby zwalczać mączniak prawdziwy buraka mogą odnieść najlepsze skutki wtedy, gdy są odpowiednio wcześnie zastosowane. Należy zatem sprawdzać plony pod kątem zmian chorobowych i reagować, kiedy zauważymy nalot na liściach, pędach lub pąkach roślin. Dodatkowo zarodniki grzybów bardzo łatwo się przenoszą z wiatrem.